Raku brænding med "munken"

RAKU-BRÆNDING MED “MUNKEN”

RAKU-brænding med Carsten Munch også kaldt “Munken” ved Realen d. 27. og 28. juli på pladsen foran Madsens Malerier. Gratis adgang – Alle er velkommen.

Alle dage vil vi være på pladsen fra kl. 11.00-17.00 og der vil alle dage blive lavet 2 brændinger.
Brændingerne starter kl. ca. 12 og afsluttes med tømning, røg og damp kl. ca. 13.
Kl. ca. 14.30 startes ny brænding op og kl. ca. 15.30 igen med tømning, røg og damp. “Munken“ fortæller og uddyber teknikken.

RAKU er oprindelig en Japansk brændings-teknik, fra omkring 1500-1600 tallet. RAKU betyder: “Rendyrket nydelse” eller “Glædelige omstændigheder”.
Der arbejdes med lavt-smeltende glasurer, typisk på stentøjsler tilsat meget chamotte (knust brændt ler i forskellige kornstørrelser.)
Temperaturområdet ligger på ca. 900-1000 Gr.C. og emnerne tages ud/op af ovnen m. en tang og ved denne toptemperatur, luftes emnet kort,- for at få krakkeleringer i glasuren.
Herefter anbringes emnet i en spand m. savsmuld, hvor et låg hurtigt bliver anbragt over for at tage ilten fra indholdet i spanden (reducerende effekt.)
Efter ca. 10 minutter i spanden er den eftertragtede “lustre-effekt” (kobber-metallisk udseende) opnået – og emnet smides hurtigt i en spand med koldt vand og sand i bunden der bruges til at “skure” overskydende sod væk fra overfladen, såfremt at emnet/skålen ellers “overlever” den ultra-hårdhændede behandling!

Man kan kort sige, at RAKU, grundet brændingsteknikken og efterbehandlingen, ender som en slags: “Antik i en ruf”- effekt!“Jeg brænder for vildt for RAKU”

KH “RAKU – Munken”
Del arrangement